Diskrimineringesombudsmannen belönar sexism
Har det blivit godkänt för muslimer att välja att inte ta kvinnor i hand i arbetslivet?
En arbetslös muslimsk man kommer på en anställningsintervju, hälsar på alla i styrelsen, förutom en. Han lägger händerna bakom ryggen och säger ”jag hälsar inte på kvinnor” utan att titta henne i ögonen. Arbetsförmedlingen gör bedömningen att han medverkat till att han inte fick jobbet pga. detta och drar tillbaka hans bidrag från staten. Detta finner han kränkande eftersom han menar att han är en stark troende muslim som inte får hälsa på kvinnor utanför familjen för sin religion och gud. Diskrimineringsombudsmannen är på hans sida i tingsrätten. De vinner och därmed får arbetsförmedlingen betala 60 000 i skadestånd till honom.
Detta gör mig irriterad. Hur kom de fram till detta egentligen? Sen när började svensk myndighet betala människor som uträttar könsdiskriminering? Det är ju inte ett normalt beteende att strunta i att hälsa på någon som man vill ska anställa en. Det är väl rätt logiskt att man sumpar sin chans att få jobbet då? Om han skulle få jobbet så är det ju rätt omöjligt att undvika kontakt med kvinnor.
Men den viktigaste frågan, enligt mig, är ändå: Varför är DO på muslimens sida och inte på kvinnans?
jag förstår mycket väl hur detta kan uppfattas som diskriminering från mannens sida mot kvinnan. Dock tror jag inte att det är mannens mening att se ner på kvinnan. En del starkt troende muslimer hälsar på annat sätt än att ta i hand. En gift man, eller kvinna undviker möjligtvis att ta i hand med en person av motsatt kön pga respekt till den som han/hon är gift med. I vissa kulturer hälsar man genom att pussa varandra på kinden, buga eller bara nicka. Men jag förstår ditt inlägg Lovisa och det är en intressant nyhet du har valt. Bra!
Visst man kan se det från två sidor, men faktum kvarstår att hon blev kränkt.
Och visst det kan vara med respekt till hans fru, men han kan inte tro att han kan komma in i det svenska arbetslivet utan att ha kontakt med någon av det kvinnliga könet.