Historiskt folkmord - kluven fråga i nutid

1915 till 1923 beräknas det ha mördats 1,5 miljoner armenier i Turkiet. Även andra kristna grupper, t.ex. assyrier, blev förföljda. Sammanlagt var det 2 miljoner som blev kallblodigt dödade.
Dagens Turkiet förnekar att det pågick ett folkmord då. De menar att dödssumman har överdrivits och att de kristna grupperna planerade ett uppror mot den osmanska staten och blev därför behandlade som landsförrädare. Ganska svaga argument kan jag tycka.
Nu har Sveriges riksdag röstat genom ett erkännande av folkmordet i Armenien och att Turkiet bär ansvaret (vilket inte vår utrikesminister Carl Bildt stod bakom). Detta upprör många turkar i Sverige. De menar att de nu blir sedda som barbarer och stämplas som mördare.

Är det verkligen bra att politiker bestämmer vad som är sant eller inte i världshistorien?  Var detta rätt väg att gå, undrar jag. Hjälper detta verkligen Turkiet att komma närmare ett erkännande?  Det hjälper i alla fall inte relationen mellan Sverige och Turkiet. När Turkiet fick reda på riksdagsbeslutet ställde deras premiärminister in sitt Sverigebesök. 
Eller var detta rätt väg att gå? Vi kanske behöver ge Turkiet lite motstånd för att det ska hända något i ett land där det fortfarande förekommer förtryck. Turkiet bör göra upp med sin historia, erkänna sitt misstag om de nånsin vill börja på nytt och kanske delta i Europaunionen.

Det är en svår fråga och jag känner mig kluven. 
Jag kan också se det lite som ett slöseri med tid. Varför blicka bakåt till något som hände i början av förra seklet, när det förekommer så mycket förtryck i vår samtid?

              


Kommentarer
Postat av: Mysan

Man tycker ju att bilder borde vara ett bra bevis. Men jag håller med dig, vi borde bry oss mer om nuet och sluta bråka om det.

2010-03-15 @ 19:21:34
Postat av: Anders Rosvall

Jag kan se texten! Intressant val av nyhet Lovisa. Jag tycker själv att det är en svår fråga, men man politiserar alltid historien, oavsett vad Carl Bildt säger. Förintelsen lyfts fram i politiska syften idag, även i Balkan och folkmordet i Rwanda. Om Turkiet nu inte tycker att poltiker ska blanda sig i historien, så varför öppnar de inte då arkiven för historieforskare?

2010-03-16 @ 10:47:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0